Doctor's Search

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης

Μάιος 20, 2017

Σε έρευνα, η βιταμίνη  D από διατροφικές πηγές συνδεόταν με 17% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης, συγκρίνοντας την ομάδα υψηλότερης πρόσληψης με την ομάδα χαμηλότερης πρόσληψης.

Νέα έρευνα αναφέρει ότι η πρόσληψη βιταμίνης D και ασβεστίου από τη διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Η πρόωρη εμμηνόπαυση επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών και συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, οστεοπόρωσης και πρόωρης νοητικής εξασθένησης.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές αξιολόγησαν πώς η πρόσληψη βιταμίνης D και ασβεστίου συνδέεται με την εμφάνιση πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Ο πληθυσμός της έρευνας περιλάμβανε 116.430 νοσηλεύτριες, που το 1989 ήταν 25-42 ετών και οι οποίες απάντησαν σε ερωτηματολόγιο στην έναρξη.

Στη συνέχεια, ερωτηματολόγια αξιολογούσαν τις συμπεριφορές του τρόπους ζωής και παθήσεις, κάθε 2 χρόνια.

Η διατροφή αξιολογήθηκε 5 φορές σε διάστημα 20 ετών, επιτρέποντας στους ερευνητές να ελέγχουν αλλαγές στην πρόληψη θρεπτικών ουσιών, δήλωσε η ερευνήτρια Alexandra Purdue-Smithe του University of Massachusetts Amherst.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, πρόωρη εμμηνόπαυση εμφανίστηκε σε 2.041 γυναίκες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μετά την προσαρμογή για διαφόρους παράγοντες, η βιταμίνη  D από διατροφικές πηγές συνδεόταν με 17% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης, συγκρίνοντας την ομάδα υψηλότερης πρόσληψης με την ομάδα χαμηλότερης πρόσληψης.

Ιatronet 2017
Posted in Blog