210.95.11.000 - Καλλιθέα
kallithea@aprolipsis.gr
Δευτέρα - Παρασκευή: 06:00 - 21:30 Σάββατο: 07:00-15:00
Θεομήτορος 31/40 - Άλιμος Συν.Δαβάκη -37- Καλλιθέα
Widget Image
ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ / ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ

Blog

Διατροφή κατά του διαβήτη τύπου 1

Εξειδικευμένη διατροφή που αναπτύχθηκε από ερευνητές, επέδρασαν ευεργετικά στο έντερο, περιορίζοντας προ - φλεγμονώδεις παράγοντες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Monash αποκάλυψαν – για πρώτη φορά – ότι μια δίαιτα με υψηλές ποσότητες πτητικών λιπαρών οξέων και βουτυρικό οξύ, παρέχουν μία ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν τον διαβήτη από τύπου 1.

Ο διαβήτης τύπου 1 παρουσιάζεται όταν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται και καταστρέφουν τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη – την ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας.

Η εξειδικευμένη διατροφή που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές, χρησιμοποιεί άμυλα τα οποία βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά και τα οποία αντιστέκονται στην πέψη, περνώντας στο έντερο, όπου διασπώνται από τα βακτήρια του εντέρου.

Αυτή η διαδικασία της ζύμωσης παράγει βουτυρικό οξύ, το οποίο παρέχει πλήρη προστασία έναντι του διαβήτη τύπου 1.

“Η δυτική δίαιτα επηρεάζει τη μικροχλωρίδα του εντέρου μας και την παραγωγή αυτών των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου”, σχολίασε ο ερευνητής δρ Eliana Mariño, για να σημειώσει:

“Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μίας διατροφής, η οποία ενθαρρύνει τα βακτήρια του εντέρου που παράγουν υψηλά επίπεδα του βουτυρικού οξέος, βελτιώνει την κάλυψη του εντέρου και περιορίζει προ – φλεγμονώδεις παράγοντες, προάγοντας την ανοσολογική ανοχή”.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 1.

Τα ευρήματα, που προσέλκυσαν μεγάλο ενδιαφέρον στο Διεθνές Συνέδριο Ανοσολογίας στη Μελβούρνη την περασμένη χρονιά, δημοσιεύθηκαν στο διάσημο περιοδικό Nature Immunology.

Βακτήρια

Ο καθηγητής Charles Mackay, ο οποίος ξεκίνησε τη έρευνα, ανέφερε ότι η μελέτη κατέδειξε πως οι μη φαρμακευτικές προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής δίαιτας και τα βακτήρια του εντέρου, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αγωγή ή τρόπο πρόληψης αυτοάνοσων ασθενειών, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 1.

Ο καθηγητής τόνισε πως η διατροφή δεν αποτελούνταν μόνον από κατανάλωση λαχανικών ή τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, αλλά ακολουθούνταν μία ειδική διαδικασία, την οποία διαχειρίζονταν διαιτολόγοι και κλινικοί γιατροί.

Οι ερευνητές επεκτείνουν την έρευνά τους για να διαπιστώσουν την επίδραση της δίαιτας για την παχυσαρκία και σε άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2, το άσθμα, τις τροφικές αλλεργίες και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

iatronet 3/17