210.95.11.000 - Καλλιθέα
kallithea@aprolipsis.gr
Δευτέρα - Παρασκευή: 06:00 - 21:30 Σάββατο: 07:00-15:00
Θεομήτορος 31/40 - Άλιμος Συν.Δαβάκη -37- Καλλιθέα
Widget Image
ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ / ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ

Blog

Kοινές χημικές ουσίες μειώνουν τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό

Άνθρωποι που εκτίθεντο σε μεγαλύτερες ποσότητες φθαλικών ενώσεων ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα σε σχέση με συμμετέχοντες που εκτίθεντο σε μικρότερες ποσότητες ουσιών EDC, έδειξε νέα έρευνα.

Η έκθεση σε ορισμένες κοινές χημικές ουσίες που περιέχονται σε αρκετά καταναλωτικά προϊόντα, όπως στα πλαστικά μπουκάλια, μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ουσίες EDC περιέχονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και σε όλο το περιβάλλον. Η ουσία BPA, γνωστό EDC, συχνά περιέχεται σε πλαστικά και άλλα καταναλωτικά προϊόντα.

Η Lauren Johns, του University of Michigan School of Public Health στο Ann Arbor, δήλωσε ότι σχεδόν κάθε άνθρωπος στον πλανήτη εκτίθεται σε BPA και φθαλικές ενώσεις, επομένως η πιθανότητα αυτές οι ουσίες να μειώνουν ακόμα και ελαφρώς τα επίπεδα της βιταμίνης D έχει ευρεία επίδραση στη δημόσια υγεία.

Τα EDC είναι χημικές ουσίες ή μείγματα ουσιών που μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία καθώς εμπλέκονται με ορμόνες στον οργανισμό.

Η έρευνα εξέτασε στοιχεία 4.667 ενηλίκων μεταξύ 2005 και 2010.
Οι συμμετέχοντες παρείχαν δείγματα αίματος για να μπορούν να μετρηθούν τα επίπεδα βιταμίνης D.
Για να μετρηθεί η έκθεση σε EDC αναλύθηκαν τα ούρα των συμμετεχόντων για ουσίες που παρέμεναν μετά το μεταβολισμό των φθαλικών ενώσεων και του BPA.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, ανακάλυψε ότι άνθρωποι που εκτίθεντο σε μεγαλύτερες ποσότητες φθαλικών ενώσεων ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα σε σχέση με συμμετέχοντες που εκτίθεντο σε μικρότερες ποσότητες EDC.

Η σχέση ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες. Υπήρχε επίσης σχέση μεταξύ της έκθεσης σε υψηλότερα επίπεδα BPA και μειωμένων επιπέδων βιταμίνης D στις γυναίκες, αν και η σχέση δεν ήταν στατιστικά σημαντική στους άντρες.

Ο ερευνητής John Meeker, καθηγητής στο University of Michigan, δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες σχετικά με την ύπαρξη σχέσης αλλά είναι πιθανό τα EDC να αλλάζουν την ενεργή μορφή της βιταμίνης D στον οργανισμό μέσω ορισμένων από τους ίδιους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν για να επιδράσουν σε παρόμοιες αναπαραγωγικές ορμόνες και ορμόνες του θυρεοειδούς.

Πηγή: Iatronet