210.95.11.000 - Καλλιθέα
kallithea@aprolipsis.gr
Δευτέρα - Παρασκευή: 06:00 - 21:30 Σάββατο: 07:00-15:00
Θεομήτορος 31/40 - Άλιμος Συν.Δαβάκη -37- Καλλιθέα
Widget Image
ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ / ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ

Blog

ΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ | ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ-ΓΝΩΡΙΖΩ-ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ

 

 

 

 

 

Καρδιαγγειακά Νοσήματα

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα βρίσκονται στην κορυφή των αιτιών θανάτου στο δυτικό κόσμο. Ειδικότερα σε ηλικίες άνω των  40 ετών ο άνθρωπος βρίσκεται σε μια αρκετά ανοδική φάση της παραγωγικής του ζωής, που δυστυχώς συνοδεύεται από μη υγιεινό τρόπο ζωής, ανταγωνιστικότητα και πολύ στρες.

Ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος είναι ο πιο σημαντικός τρόπος για να ανιχνευθεί μια καρδιακή πάθηση.

Υπάρχουν προληπτικές εργαστηριακές εξετάσεις που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε για την εκτίμηση πιθανής δυσλιπιδαιμίας και τον υπολογισμό καρδιαγγειακού κινδύνου.

Οι βασικές εργαστηριακές εξετάσεις είναι :

H Χοληστερίνη  η οποία είναι ένα λιπίδιο το οποίο έχει κυρίαρχο ρόλο στη λειτουργία κάθε κυττάρου, αλλά τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα αποτελούν έναν από τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων

H Χοληστερίνη υψηλής πυκνότητας (HDL) όπου είναι  γνωστή  ως “καλή” χοληστερίνη και επιθυμούμε υψηλά επίπεδα.Η HDL μπορεί ρυθμιστεί από την καλή διατροφή την άσκηση (περπάτημα) και την διακοπή του καπνίσματος.

Χοληστερίνη χαμηλής πυκνότητας (LDL)   είναι γνωστή ώς “κακή” χοληστερίνη καθώς είναι υπεύθυνη για την δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας. Ρυθμίζεται κυρίως μέσω της διατροφής και εφόσον κρίνεται απαραίτητο από τον κλινικό γιατρό , μέσω φαρμακευτικής αγωγής.

Τριγλυκερίδια (Trig)  Είναι τα λιπίδια τα οποία εξαρτώνται κυρίως από τη διατροφή και τα λιπαρά που καταναλώνουμε.

 Αθηρωματικός δείκτης Είναι η αναλογία της χοληστερίνης προς την HDL και δείχνει το βαθμό κατά τον οποίο η HDL προστατεύει αποτελεσματικά τα αγγεία από την ολική χοληστερίνη.

Υπάρχουν και συμπληρωματικές εξετάσεις όπως  η λιποπρωτεΐνη-α (LpA), Απολιποπρωτεΐνη Α1 (Apo-A1), Απολιποπρωτεΐνη Β (Apo-B και Apo-B100) και άλλες ακόμα που συμπεριλαμβάνονται στον προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο.

 

Τι είναι η Δυσλιπιδαιμία

Οι  Δυσλιπιδαιμίες  είναι  οι  διαταραχές  (ποσοτικές  ή  ποιοτικές)  του  μεταβολισμού  των λιποπρωτεϊνών και απλούστερα, ο όρος Δυσλιπιδαιμία αναφέρεται σε αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Η Δυσλιπιδαιμία χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, την πρωτοπαθή και την δευτεροπαθή (ή επίκτητη).

Η πρωτοπαθής Δυσλιπιδαιμία είναι μια κατά κανόνα κληρονομική πάθηση που παρουσιάζει οικογενή κατανομή

Η δευτεροπαθής Δυσλιπιδαιμία είναι διαταραχές του μεταβολισμού των λιπιδίων που οφείλονται σε κάποιο άλλο νόσημα, όπως η παχυσαρκία, η υπερβολική χρήση αλκοόλ, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός ή στην χρήση φαρμάκων (όπως η κορτιζόνη, τα αναβολικά στεροειδή και άλλα).

àΣύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης οι δυσλιπιδαιμίες αποτελούν μείζονα παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της καρδιαγγειακής νόσου, ενώ η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση μειώνουν σημαντικά την καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνητότητα.

Ο προληπτικός έλεγχος συστήνεται να γίνεται σε:

  • Άνδρες άνω των 40 ετών και μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες
  • Άτομα με αθηροσκλήρωση ανεξάρτητα από την ηλικία ή με κλινικά ευρήματα ενδεικτικά Δυσλιπιδαιμίας
  • Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ανεξάρτητα από την ηλικία
  • Ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο
  • Άτομα με οικογενειακό ιστορικό πρώιμης στεφανιαίας νόσου
  • Άτομα με αρτηριακή υπέρταση
  • Άτομα με χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα
  • Ενήλικες καπνιστές
  • Ενήλικες με σεξουαλική δυσλειτουργία
  • Υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα
  • Συγγενείς ατόμων με κληρονομικές διαταραχές των λιπιδίων
  • Παιδιά με κληρονομικό ιστορικό υπερλιπιδαιμίας ή καρδιαγγειακής νόσου ή άλλους παράγοντες κινδύνου
  • Εκτός της εργαστηριακής μέτρησης του λιπιδαιμικού προφίλ, χρήσιμος είναι και ο προσδιορισμός άλλων δεικτών όπως πχ ορμονικός έλεγχος θυρεοειδούς και επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κρεατινίνη, έλεγχος νεφρικής λειτουργίας έλεγχος υπατικής λειτουργίας , και γενική ούρων.

Προτείνεται όλοι οι ασθενείς με Δυσλιπιδαιμία  να εφαρμόσουν τα ακόλουθα:

  • Διακοπή καπνίσματος
  • Υπολιπιδαιμική δίαιτα (πτωχή σε ζωικά λίπη και λιπαρά οξέα, αυξημένη σε φυτικές ίνες) – τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, περιορισμένα σε κορεσμένα λίπη και αποφυγή των λιπαρών
  • Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ
  • Απώλεια βάρους.
  • Σωματική άσκηση.
  • Στην περίπτωση της Δυσλιπιδαιμίας που οφείλεται σε άλλες νόσους ή παράγοντες (δευτεροπαθής Δυσλιπιδαιμία), σημαντική είναι η αντιμετώπιση της νόσου ή του παράγοντα που έχει οδηγήσει στην απορρύθμιση των επιπέδων των λιπιδίων.

 

Στο Α-ΠΡΟΛΗΨΙΣ υπάρχουν εξειδικευμένα  πακέτα διαγνωστικού εργαστηριακού προληπτικού ελέγχου.

Καθώς και ειδικό Διαγνωστικό Καρδιολογικό τμήμα που μπορούν να πραγματοποιηθούν  Triplex καρδιάς, Τεστ κοπώσεως, ηλεκτροκαρδιογράφημα καθώς και τοποθέτηση και μέτρηση  Holter ρυθμού/ πίεσης.

Γιατί πάντα η Πρόληψη είναι η καλύτερη .. « θεραπεία»

Τηλ. για πληροφορίες /ραντεβού :  210.98.50.000/210.98.11.880

 

Α-ΠΡΟΛΗΨΙΣ…

Το διαγνωστικό μας … Το διαγνωστικό σας!