31 Μαΐου -Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος
Με απόφαση που έλαβε το 1998 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) η 31η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος. Το κάπνισμα αποτελεί το υπ’ αριθμό ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας διεθνώς, έχοντας ως αποτέλεσμα 8εκ. θανάτους σε παγκόσμια βάση κάθε χρόνο και 1,2 εκ. μη καπνιστών που όμως εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.
Η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ενηλίκων καθημερινών καπνιστών (27,3%)μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και αποτελεί το 25% των θανάτων μεταξύ των ανδρών και 7,5% των θανάτων μεταξύ των γυναικών.
Έχει υπολογιστεί ότι κάθε τσιγάρο που καπνίζεται αφαιρεί κατά μέσο όρο 5 λεπτά από την ζωή του καπνιστή ενώ κάθε 6 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει εξ’ αιτίας του καπνίσματος και της έκθεσης του στο παθητικό κάπνισμα.
To κάπνισμα μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία 2009-2019 καταγράφεται εντυπωσιακή μείωση του καπνίσματος στους καθημερινούς καπνιστές κατά 24,5%, των περιστασιακών καπνιστών κατά 38,3% ενώ το ποσοστό για άτομα ηλικίας κάτω των 24 ετών αγγίζει το εντυπωσιακό ποσοστό του 52,4%. Βασική επίτευξη του Υπουργείου Υγείας, μέσω της αντικαπνιστικής εκστρατείας, είναι η μείωση του ποσοστού καπνίσματος κατά 30% την επόμενη πενταετία.
Στις συνθήκες οι οποίες διατηρούν οι καπνιστές αυτή τη συνήθεια και όχι οι αιτίες που ξεκίνησαν το κάπνισμα, δεδομένο ότι δεν γεννήθηκαν καπνιστές αλλά έμαθαν τη συμπεριφορά αυτή με το πέρασμα του χρόνου, κρύβεται το μυστικό για τη διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί και ας αποτελεί χρόνια νόσημα με την μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνητότητα.
Η ζωή χωρίς τσιγάρο είναι πιο απολαυστική, αρκεί οι καπνιστές να καταφέρουν να απαλλαγούν από την ψευδαίσθηση της απόλαυσης και από τον φόβο των συνεπειών της διακοπής του. Από τα πρώτα χρόνια διακοπής του καπνίσματος το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται σημαντικά, ένα χρόνο μετά ο κίνδυνος για έμφραγμα ελαττώνεται στο μισό και ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο πέφτει στο επίπεδο των μη καπνιστών. Όταν κάποιος αποφασίσει να κόψει το τσιγάρο μεταξύ άλλων βλέπει άμεσα:
- Σε 48 ώρες να βελτιώνεται η ικανότητα οσμής και γεύσης μια και η νικοτίνη αποβάλλεται από το σώμα.
- Σε 3 μήνες την λειτουργία των πνευμόνων να έχει αναταθεί κατά 10% και την κυκλοφορία του αίματος να βελτιώνεται.
- Σε 9 μήνες την κόπωση, την δύσπνοια και τον βήχα να μειώνονται.
- Μετά από ένα χρόνο να μειώνεται στο μισό ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο.
Οι καπνιστές οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι η αντιμετώπιση της νόσου του καπνίσματος δεν είναι μια κακή συνήθεια αλλά μια κατάσταση εθισμού, την οποία μόνο το 3-5% μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς εξειδικευμένη βοήθεια.
Τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος που λειτουργούν σε αρκετούς φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας παρέχουν μέσα από οργανωμένα προγράμματα υποστήριξης ασφαλή φαρμακευτική θεραπεία όπου χρειάζεται, ειδικές διατροφικές συμβουλές και ψυχολογική-συμβουλευτική υποστήριξη. Στην Ελλάδα λειτουργούν 50 Iατρεία Διακοπής Καπνίσματος , με ποσοστό επιτυχίας 30%.
Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα σημαντικό θετικό βήμα για περισσότερα και υγιέστερα χρόνια ζωής. Η χρυσή συνταγή είναι η αλλαγή τρόπου ζωής και σκέψεως και κυρίως η διαχείριση της καθημερινότητας χωρίς τσιγάρο.
Καλώντας στο 1142,ζητώντας βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, τα στοιχεία σας καταγράφονται και εντός 48 ωρών, Επαγγελματίας Υγείας αναλαμβάνει να σας ενημερώσει και να σας καθοδηγήσει σε κάποιο Ιατρείο διακοπής καπνίσματος, όπου ειδικοί θα αναλάβουν την υποστήριξη της προσπάθειάς σας.
Αξίζει λοιπόν να δώσετε χρόνο για την αξία της αποχής από την καπνιστική συνήθεια τώρα και για πάντα.