210.95.11.000 - Καλλιθέα
kallithea@aprolipsis.gr
Δευτέρα - Παρασκευή: 06:00 - 21:30 Σάββατο: 07:00-15:00
Θεομήτορος 31/40 - Άλιμος Συν.Δαβάκη -37- Καλλιθέα
Widget Image
ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ / ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ

Blog

Νέο καρδιολογικό διαγνωστικό τμήμα

Καρδιολογικός προληπτικός έλεγχος

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα φιγουράρουν στην κορυφή των αιτιών θανάτου στο δυτικό κόσμο, πολλοί αναρωτιούνται τι έλεγχο θα πρέπει να κάνουν .Στην ηλικία των 40 ετών ο άνθρωπος βρίσκεται σε μια ανοδική φάση της παραγωγικής του ζωής και ειδικά στις δυτικές κοινωνίες, αυτή συνοδεύεται από μη υγιεινό τρόπο ζωής, ανταγωνιστικότητα και πολύ στρες.

Το βασικό καρδιαγγειακό νόσημα είναι η αθηροσκλήρωση, η οποία οφείλεται στη δημιουργία αθηροματικών πλακών που επικάθονται στο εσωτερικό των αρτηριών προκαλώντας έτσι τη στένωση του αυλού τους και τη μείωση του παρεχόμενου αίματος. Όταν οι αρτηρίες αυτές αφορούν την καρδιά, τότε προκαλείται η λεγόμενη στεφανιαία νόσος που δημιουργεί ισχαιμία στην καρδιά, στηθάγχη και αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα.
Μπορεί όμως να προσβληθούν οι καρωτίδες ή/και τα αγγεία του εγκεφάλου οπότε αυξάνει ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο. Η αθηροσκλήρωση είναι νόσος φθοράς, συνδέεται με συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου (σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, κάπνισμα, δυσλιπιδαιμία, οικογενειακό ιστορικό) και μπορεί μάλιστα να ξεκινά από την παιδική ηλικία. Κατά την έννοια αυτή είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση πρώϊμης ύπαρξης των παραγόντων κινδύνου για στεφανιαία νόσο.
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Triplex καρδιάς
Ένας καλός έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει και ένα υπερηχοκαρδιογράφημα ή αλλιώς triplex καρδιάς. Το triplex καρδιάς αποτελεί σήμερα βασικότατο εργαλείο της καρδιολογίας, σε σημείο που να θεωρείται το «στηθοσκόπιο του 21ου αιώνα». Αποτελεί μια γρήγορη και εξαιρετικά αξιόπιστη εξέταση της δομής και της λειτουργίας της καρδιάς, ακόμη και παρά την κλίνη του ασθενούς. Δεν είναι υπερβολή η θεώρηση ότι με το υπερηχοκαρδιογράφημα κατανοήθηκαν σε βάθος πολλές νοσολογικές οντότητες της καρδιολογίας. Με το διαθωρακικό υπερηχοκαρδιογράφημα βλέπουμε την καρδιά «ζωντανή» μπροστά μας να συσπάται και τις βαλβίδες να ανοιγοκλείνουν αξιολογώντας τη λειτουργία τους. Έτσι μπορούμε να μετρήσουμε τις διαστάσεις και το πάχος των τοιχωμάτων των κοιλοτήτων και να εκτιμήσουμε τη λειτουργική απόδοση της καρδιάς με το κλάσμα εξώθησης, δηλαδή πόσο επί τοις εκατό αδειάζει η καρδιά σε κάθε συστολή,
Τέστ κοπώσεως
Ο προληπτικός έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη δοκιμασία κόπωσης, ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν ήδη κάποιον παράγοντα κινδύνου (υπέρταση, σάκχαρο κ.λπ.), ή σε αυτούς οι οποίοι σκοπεύουν να ξεκινήσουν φυσική άσκηση και βέβαια αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Κατά τη δοκιμασία αυτή ο εξεταζόμενος βαδίζει πάνω σε κυλιόμενο τάπητα ή κάνει ποδήλατο υπό συνεχή ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση. Κατά τη δοκιμασία αυτή ελέγχεται η λειτουργικότητα της καρδιάς κατά την άσκηση και η συνολική καρδιοαναπνευστική κατάσταση του ασθενούς. Με τη μέθοδο αυτή διαγιγνώσκεται η πιθανή παρουσία στεφανιαίας νόσου ακόμη και όταν αυτή δεν δίδει συμπτώματα.

Προετοιμασία
Συνιστάται η διακοπή των β-αναστολέων 3 μέρες προ της εξετάσεως εκτός αν ο θεράπων ιατρός συστήσει διαφορετικά. ♣ νηστικοί για 3 ώρες (είτε νηστικοί από το προηγούμενο βράδυ) ♣ 1 ώρα πριν να μην έχετε πιει καφεϊνούχα ποτά (καφέ ή Coca Cola) ♣ να μην έχετε καπνίσει την τελευταία ώρα πριν τη δοκιμασία ♣ να έχετε αναπαυτικά παπούτσια και όχι στενά ρούχα ♣ για τις γυναίκες προτιμάται: να φορούν μπλούζα με παντελόνι/φούστα και να φορούν κάλτσες τύπου αθλητικές (όχι καλσόν) ♣ εάν παίρνετε φάρμακα να γνωρίζετε τα φάρμακα του και να έρθετε σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό σας ♣ αν υπάρχει προηγούμενο triplex καρδιάς να το έχετε μαζί την ημέρα της εξέτασης, ιστορικό από ενδεχόμενο By-Pass ή αγγειοπλαστική να το έχετε επίσης μαζί σας ♣ αν υπάρχει προηγούμενο ηλεκτροκαρδιογράφημα να το έχετε μαζί σας

Holter ρυθμού
Ατομα τα οποία έχουν οικογενειακό ιστορικό αιφνιδίου θανάτου ή έχουν εμφανίσει επεισόδιο λιποθυμίας ή τάσης για λιποθυμία, θα πρέπει να μελετώνται με Holter ρυθμού 24ώρου, ώστε να αποκλειστεί η ύπαρξη επικίνδυνων για τη ζωή αρρυθμιών. Υπάρχει μια ομάδα κληρονομικών καρδιαγγειακών νοσημάτων, τα οποία χαρακτηρίζονται από φυσιολογική καρδιά και επικίνδυνες αρρυθμίες στην ηρεμία ή στην κόπωση. Το Holter ρυθμού 24ώρου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά καταγράφοντας τους παλμούς ενός 24ώρου.
ΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ
Με το ΗΚΓ ελέγχεται αν ο ασθενής έχει υποστεί έμφραγμα στο παρελθόν ή αν τη στιγμή εκείνη η καρδιά ισχαιμεί. Επίσης, με το ηλεκτροκαρδιογράφημα γίνεται έλεγχος για αρρυθμίες, ηλεκτρικές διαταραχές, υπερτροφία ή σπάνια σύνδρομα τα οποία συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα αιφνιδίου θανάτου.