210.95.11.000 - Καλλιθέα
kallithea@aprolipsis.gr
Δευτέρα - Παρασκευή: 06:00 - 21:30 Σάββατο: 07:00-15:00
Θεομήτορος 31/40 - Άλιμος Συν.Δαβάκη -37- Καλλιθέα
Widget Image
ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ / ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ

Blog

Πώς αντιμετωπίζουμε ένα κρυολόγημα;

 Πώς αντιμετωπίζουμε ένα κρυολόγημα;

 

 

Ελάχιστοι από εμάς καταφέρνουμε να μην πάθουμε τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο κρυολόγημα. Αυτό σημαίνει ταλαιπωρία και προβλήματα που για να τα αποφύγουμε πρέπει να αλλάξουμε λίγο την καθημερινότητα μας.

 

Καταρχήν πρέπει να γνωρίζουμε ότι πιο πολλές πιθανότητες μετάδοσης  υπάρχουν, όταν αρχίζουν τα συμπτώματα, δηλαδή όταν “τρέχει” η μύτη, φτερνιζόμαστε και έχουμε βήχα. Τα δάχτυλα μπορούν να μολυνθούν εύκολα με ιούς, αγγίζοντας πόμολα ή κάνοντας χειραψίες. Αν μετά αγγίξετε τη μύτη και τα μάτια σας, θα μολυνθείτε. Το άγγιγμα απλών αντικειμένων με μολυσμένα χέρια αποτελεί την κύρια οδό μετάδοσης των ιών του κοινού κρυολογήματος. Το πλύσιμο των χεριών περιορίζει τους κινδύνους εξάπλωσης του κρυολογήματος στην οικογένεια.

Επικίνδυνο, όμως, είναι να μένει κανείς στο σπίτι, ιδίως εάν έχει μικρά παιδιά. Τα μικρά παιδιά είναι επιρρεπή στα κρυολογήματα επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα βρίσκεται στο στάδιο που μαθαίνει να τα αντιμετωπίζει. Επιπλέον, τα μικρά παιδιά δεν έχουν καλή υγιεινή, η μύτη τους “τρέχει”, βάζουν τα χέρια στη μύτη και μετά μολύνουν ό,τι αγγίξουν.

Το σίγουρο είναι ότι σε συνθήκες στρες γινόμαστε πιο ευάλωτοι Το στρες συνδέεται με την καταστολή της γενικής αντίστασης στους μολυσματικούς παράγοντες. Η αυξημένη πίεση της σύγχρονης ζωής στην πόλη μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες πίσω από την υψηλή συχνότητα των κρουσμάτων του κοινού κρυολογήματος.

Πολλοί πιστεύουν ότι το κρυολόγημα κάνει “διακρίσεις” μεταξύ των δύο φύλων. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών διαφέρει από αυτό των ανδρών γιατί οι γυναίκες πρέπει να υποστηρίξουν και έναν άλλο οργανισμό όταν εγκυμονούν. Γι’ αυτό ίσως το ανοσοποιητικό τους σύστημα να είναι πιο ανεκτικό. Αυτό μπορεί να είναι σημαντικό σε περίπτωση πανδημίας γρίπης, γιατί θα έχει επιπτώσεις στην εξάπλωσή της.

Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι ένα κρυολόγημα μας προφυλάσσει από το…επόμενο. Η άποψη αυτή τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ακόμη κι αν μόλις έχουμε συνέλθει από ένα κρυολόγημα, μπορούμε να πάθουμε κι άλλο, από διαφορετικό ιό. Τα αντισώματα που αναπτύξαμε κατά του πρώτου θα μας προστατεύσουν μόνο για τον συγκεκριμένο ιό. Το κρυολόγημα μπορεί να προκληθεί από 200 ιούς, τους οποίους δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε μόνο από τα συμπτώματα.

Και αν τελικά κρυολογήσουμε; Η  καλύτερη θεραπεία είναι ζεστά ροφήματα, ανάπαυση, και ίσως ένα αναλγητικό και ένα αποσυμφορητικό φάρμακο.

Και φυσικά σε πιο έντονα και επίμονα συμπτώματα ο ιατρός θα μας υποδείξει την ενδεδειγμένη θεραπεία..

Iatronet 2/18