210.95.11.000 - Καλλιθέα
kallithea@aprolipsis.gr
Δευτέρα - Παρασκευή: 06:00 - 21:30 Σάββατο: 07:00-15:00
Θεομήτορος 31/40 - Άλιμος Συν.Δαβάκη -37- Καλλιθέα
Widget Image
ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ / ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ

Blog

Ακόμα και ένα λιπαρό γεύμα μπορεί να βλάψει το ήπαρ

 

    Ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών σε τρόφιμα, αμέσως αλλάζουν τη λειτουργία του ήπατος, πιθανόν προδιαθέτοντάς το για σοβαρές νόσους μελλοντικά.

    Η κατανάλωση ενός γεύματος με πολλά λιπαρά, όπως cheeseburger με πατάτες ή πίτσα πεπερόνι, διαταράσσει τη λειτουργία του ήπατος, σύμφωνα με μικρή έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών που περιέχονται σε τέτοιες πλούσιες τροφές, αμέσως αλλάζουν τη λειτουργία του ήπατος, πιθανόν προδιαθέτοντάς το για σοβαρές νόσους μελλοντικά.

Ο ερευνητής Dr. Michael Roden, του Heinrich Heine University στο  Dusseldorf δήλωσε ότι η επίδραση μιμείται τις ανωμαλίες που φαίνονται σε ανθρώπους με σοβαρή μεταβολική νόσο, αναφερόμενη σε παθήσεις όπως νόσος λιπώδους ήπατος και κίρρωση ήπατος.

Δεν είναι σαφές πόσο διάστημα διαρκούν αυτές οι μεταβολικές αλλαγές.

Η Dr. Hannele Yki-Jarvinen, του University of Helsinki, πρόσθεσε πως γνωρίζουμε ότι η διατροφή που είναι υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά κάνουν το ήπαρ λιπώδες.

Πρόσθεσε ότι τα κορεσμένα λιπαρά είναι το χειρότερο που μπορεί να καταναλώσει κάποιος όσον αφορά το ήπαρ.

Οι ερευνητές ζήτησαν από14 υγιείς, αδύνατους άντρες να καταναλώσουν placebo ή μια δόση φοινικέλαιου, που ποίκιλε ανάλογα με το βάρος τους. Το δεύτερο έδινε επίπεδα κορεσμένων λιπαρών ισοδύναμα με αυτά από 8 κομμάτια πίτσα πεπερόνι ή ένα cheeseburger με μεγάλες πατάτες.

Ο φόρτος λιπαρών οδήγησε το ήπαρ να παράγει 70% περισσότερη γλυκόζη, που θα μπορούσε να αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου με το πέρασμα του χρόνου. Δυνητικά, αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Το φορτίο με τα λιπαρά, επίσης οδήγησε τα ηπατικά κύτταρα να εργάζονται σκληρότερα- που θα μπορούσε να τα στρεσάρει και να συμβάλλει σε ηπατική νόσο.

Επιπλέον, τα κορεσμένα λιπαρά μείωσαν την ικανότητα του ήπατος να αποθηκεύει γλυκόζη σε σύγκριση με λιπαρά- που με τον καιρό μπορεί να προάγει νόσους λιπώδους ήπατος.

Journal of Clinical Investigation.