210.95.11.000 - Καλλιθέα
kallithea@aprolipsis.gr
Δευτέρα - Παρασκευή: 06:00 - 21:30 Σάββατο: 07:00-15:00
Θεομήτορος 31/40 - Άλιμος Συν.Δαβάκη -37- Καλλιθέα
Widget Image
ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ / ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ

Blog

Νέα και επικίνδυνα ανθεκτικά στελέχη μικροβίων

Ανθεκτικά στελέχη μικροβίων ακόμη και σε πολύ αποτελεσματικά αντιβιοτικά, εντοπίστηκαν στην Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση.

Πολυανθεκτικά βακτήρια στα αντιβιοτικά που εντοπίστηκαν σε ανθρώπους, ζώα και τρόφιμα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδέχεται να αποτελέσουν απειλή για την υγεία ανθρώπων και ζώων.

Ειδικοί λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε μία έκθεση για τη μικροβιακή αντοχή που εκδόθηκε την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από παρόμοια μικρόβια.

“Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μια ανησυχητική απειλή, βάζοντας την υγεία των ανθρώπων και των ζώων σε κίνδυνο», δήλωσε ο Vytenis Andriukaitis, ο επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Έχουμε κάνει – είπε – σημαντικές προσπάθειες για να σταματήσει η αύξηση του φαινομένου, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να δράσουμε ταχύτερα, ισχυρότερα και σε διάφορα μέτωπα.

Η αντοχή των εν λόγω μικροοργανισμών στα φάρμακα προκαλείταιι από την κακή χρήση και κατάχρηση των αντιβιοτικών, η οποία βοηθάει τα βακτήρια να εξελιχθούν, να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, νικώντας τα φάρμακα.

Στην έκθεση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως τα βακτήρια της σαλμονέλας προκαλούν αρκετά συχνά σοβαρή σαλμονέλωση μέσω των τροφίμων και είναι πλέον αρκετά ανθεκτικά σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο επικεφαλής επιστήμονας του ECDC, Mike Catchpole εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το ότι ορισμένοι κοινοί τύποι της σαλμονέλας στον άνθρωπο, όπως η “Salmonella Typhimurium” παρουσιάζουν εξαιρετικά υψηλή αντοχή σε πολλά φάρμακα.

Ευθύνη

“Η συνετή χρήση των αντιβιοτικών στην Ιατρική και στην Κτηνιατρική είναι εξαιρετικά σημαντική”, ανέφερε. “Έχουμε όλοι ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι τα αντιβιοτικά θα παραμείνουν αποτελεσματικά”

Αντοχή στα αντιβιοτικά με καρβαπενέμη, που είναι συνήθως η τελευταία θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί με πολυανθεκτικά μικρόβια, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα ζώα και τα τρόφιμα, αν και σε χαμηλά επίπεδα, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ετήσιας έκθεσης.

Πολύ χαμηλά επίπεδα αντοχής παρατηρήθηκαν και σε βακτήρια E. coli που βρέθηκαν σε χοίρους και στο κρέας τους.

Βοοειδή

Ανθεκτικά στην κολιστίνη (ένα ακόμη αποτελεσματικό αντιβιοτικό) βρέθηκαν επίσης σε Salmonella και E. coli σε χοίρους και βοοειδή, αναφέρει η έκθεση.

Η Marta Hugas, επικεφαλής των βιολογικών κινδύνων, σημείωσε πως υπάρχουν γεωγραφικές διακυμάνσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι χώρες της βόρειας και δυτικής Ευρώπης γενικά έχουν χαμηλότερα επίπεδα αντίστασης από εκείνα της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης και είναι πιθανό να οφείλεται σε διαφορές στο επίπεδο χρήσης και κατάχρησης των φαρμάκων.

“Χώρες όπου έχουν ληφθεί μέτρα για τη μείωση, εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής και πτωτικές τάσεις”, ανέφερε.

Ιατρονετ 25/2