210.95.11.000 - Καλλιθέα
kallithea@aprolipsis.gr
Δευτέρα - Παρασκευή: 06:00 - 21:30 Σάββατο: 07:00-15:00
Θεομήτορος 31/40 - Άλιμος Συν.Δαβάκη -37- Καλλιθέα
Widget Image
ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ / ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ

Blog

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ

 

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς διοργανώνεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν σήμερα μεγάλο ιατρικό αλλά και κοινωνικό πρόβλημα, καθώς εξακολουθούν να είναι η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας στον κόσμο. Πάνω από 17,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιαγγειακές παθήσεις, με τη χώρα μας να συγκαταλέγεται πλέον στο δυσμενή κατάλογο των χωρών που πλήττονται περισσότερο στην Ευρώπη..

Τι προκαλεί όμως αυτά τα νοσήματα;

Οι ευρέως γνωστοί, κύριοι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση των καρδιαγγειακών νοσηµάτων είναι το κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα, η αυξηµένη αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη του αίµατος (υπερλιπιδαιμία), παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται άµεσα µε τον ατοµικό τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες καθώς και µε τα επίπεδα της σωµατικής δραστηριότητας. Άλλοι παράγοντες που συνδέονται µε τις καρδιαγγειακές παθήσεις περιλαµβάνουν την παχυσαρκία, το σακχαρώδη διαβήτη, την υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύµατος και την ψυχοκοινωνική πίεση. Σημαντικοι, αλλά μη αναστρέψιμοιί παράγοντες αποτελούν επίσης η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, το φύλο και η φυλή του ατόμου.

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα μπορείς να κάνεις και εσύ την αλλαγή για την καρδιά σου.

Γνώρισε τον κίνδυνο! Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις όλους τους δείκτες που αφορούν την υγεία σου, κάνε συχνά check ups ώστε να είσαι πάντα ενήμερος για την κατάσταση της υγείας και του σώματος σου. Μάθε τα επίπεδα γλυκόζης σου, την αρτηριακή σου πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και τον δείκτη μάζας σώματος (BMI) .

 

Φρόντισε την διατροφή σου! Κάνε απλές αλλαγές στην διατροφή σου και μείωσε τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά. Προσπάθησε να τρως όλο και λιγότερο επεξεργασμένα και προμαγειρεμένα φαγητά που περιέχουν πολύ ζάχαρη και λίπος. Επίλεξε να πίνεις νερό και φρέσκους χυμούς αντί για αναψυκτικά η άλλα ποτά που περιέχουν ζάχαρη. Αντικατάστησε τα γλυκά με φρούτα. Προσπάθησε να τρως 5 μερίδες φρούτα ή λαχανικά την ημέρα. Μείωσε την κατανάλωση αλκοόλ και fast food.

Κίνησε την καρδιά σου! Φρόντισε την υγεία της καρδιάς με το να αθλείσαι περισσότερο. Στόχευσε σε 30’ άσκηση, 5 φορές την εβδομάδα. Αθλήσου με κάθε ευκαιρία, πάρε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, κάνε ποδήλατο αντί να πάρεις τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή το αυτοκίνητο σου. Αθλήσου με οικογένεια και φίλους για να έχεις περισσότερο κίνητρο. Οι καλύτεροι τύποι ασκήσεων είναι: η αερόβια άσκηση (περπάτημα, jogging, κολύμπι, ποδήλατο), οι ασκήσεις που ενδυναμώνουν τους μύες και σε βοηθούν να καις περισσότερες θερμίδες και να ελέγχεις το βάρος σου.

Αγάπα την καρδιά σου! Σταμάτα το κάπνισμα, είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τον κίνδυνο για εσένα και τους γύρω σου. Σε 2 χρόνια από την διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο μειώνεται ραγδαία, σε 15 χρόνια ο κίνδυνος για τα καρδιαγγειακά εξισώνεται με αυτόν ενός μη καπνιστή.