210.95.11.000 - Καλλιθέα
kallithea@aprolipsis.gr
Δευτέρα - Παρασκευή: 06:00 - 21:30 Σάββατο: 07:00-15:00
Θεομήτορος 31/40 - Άλιμος Συν.Δαβάκη -37- Καλλιθέα
Widget Image
ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ / ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ

Blog

Διατροφή και Διαβήτης

Η ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, περιλαμβάνει την απώλεια βάρους, την άσκηση και την υγιεινή διατροφή (συνδυασμός και των τριών διατροφικών κατηγοριών με αναλογία). Τα συστατικά των τροφών είναι πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, τυρί, αβγό, γαλακτοκομικά), υδατάνθρακες -στους οποίους θα αναφερθούμε εκτενώς στη συνέχεια- και λίπη (κορεσμένα και ακόρεστα).

Ο διαβητικός:

  • Πρέπει να επιλέγει τους σύνθετους υδατάνθρακες που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και μη επεξεργασμένοι, όπως μαύρο ψωμί ή πολύσπορο, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ρύζι μη αποφλοιωμένο.
  • Μπορεί να τρώει όλα τα φρούτα της αρεσκείας του, αλλά άγουρα.
  • Ενδείκνυται να καταναλώνει al dente τα ζυμαρικά κι όχι πολυβρασμένα.
  • Πρέπει να προτιμά τα ωμά λαχανικά που έχουν φυτικές ίνες και καθυστερούν την απορρόφηση γλυκόζης, ώστε μεταγευματικά να μην αυξάνεται το σάκχαρό του.

Για να έχετε υπό έλεγχο το σακχαρώδη διαβήτη σας, θυμηθείτε αυτές τις συμβουλές υγιεινής διατροφής:

  • Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει:
  • Να τρέφονται υγιεινά
  • Να έχουν φυσιολογικό βάρος
  • Να έχουν συχνή σωματική δραστηριότητα
  • Να έχουν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου, λιπιδίων του αίματος και αρτηριακής πίεσης
  • Να μετράτε το φαγητό σας.
  • Να χρησιμοποιείτε ελεύθερα καρυκεύματα, όπως ρίγανη, βασιλικό, λεμόνι.
  • Να πίνετε 6 έως 8 ποτήρια νερό κάθε ημέρα.

Ένας διατροφολόγος – διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε εξατομικευμένα μενού, τα οποία περιλαμβάνουν τα τρόφιμα που τρώτε συνήθως. Για τους διαβητικούς είναι καλύτερο όταν τα κύρια γεύματα και τα ενδιάμεσα μικρά γεύματα χωρίζονται σε διαστήματα 3 – 4 ωρών. Χρειάζονται ποικιλία, φαντασία και γεύση για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτοί που παίρνουν χάπια ή/και ινσουλίνη πρέπει να μιλήσουν με τον ιατρό τους για τον καλύτερο συγχρονισμό των γευμάτων με τη λήψη ινσουλίνης.

Η ισορροπία μεταξύ της ποσότητας φαγητού και της άσκησης είναι η βάση του καλού ελέγχου του σακχαρώδη διαβήτη!

Είδη σακχαρώδη διαβήτη

Οι κυριότεροι τύποι σακχαρώδη διαβήτη είναι οι εξής:

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι: Παλαιότερα γνωστός και ως νεανικός ή ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης. Οφείλεται σε πλήρη αδυναμία του παγκρέατος να παράγει ινσουλίνη. Η διάγνωση γίνεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σε ηλικία μικρότερη των 30 ετών, ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Σε αυτόν τον τύπο διαβήτη η έλλειψη ινσουλίνης είναι απόλυτη και ο ασθενής χρειάζεται απαραίτητα να κάνει ενέσεις ινσουλίνης για την επιβίωση του.

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ: Παλαιότερα γνωστός και ως διαβήτης των ενηλίκων ή μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης. Οφείλεται σε μειωμένη δράση της ινσουλίνης και μειωμένη έκκριση της από το πάγκρεας. Σχετίζεται με την παχυσαρκία, τη διατροφή πλούσια σε λίπη και την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Αυτός ο τύπος διαβήτη είναι πιο συχνός στους ενήλικες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται και σε μικρότερες ηλικίες ακόμη και σε παιδιά. Για την αντιμετώπιση του είναι απαραίτητη η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και μιας τακτικής σωματικής άσκησης. Αυτά τα δύο σε συνδυασμό με τη κατάλληλη  φαρμακευτική αγωγή (χάπια ή και ινσουλίνη), θα επιτύχουν την καλύτερη δυνατή ρύθμιση.

Σακχαρώδης διαβήτης της κύησης: Εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της κύησης και οφείλεται κυρίως στις ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά την περίοδο αυτή.

10 τροφές που κάθε διαβητικός πρέπει να συμπεριλαμβάνει στο διαιτολόγιο του:

  • Όσπρια
  • Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως σπανάκι, μαρούλι, αντίδι, ραδίκι, σέλινο, μαϊντανός)
  • Γλυκοπατάτα
  • Ντομάτα
  • Εσπεριδοειδή φρούτα (όπως πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι, νεράντζι, γκρέιπ-φρουτ

 

  • Μούρα (βατόμουρα, γκότζι)
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως (όπως νιφάδες βρώμης, καστανό ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως, πλιγούρι βρώμης)
  • Ανάλατοι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα) και λιναρόσπορος
  • Ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα (όπως σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί, ρέγγα)
  • Άπαχο γάλα και γιαούρτι (ιδιαίτερα εμπλουτισμένα σε βιταμίνη D)