210.95.11.000 - Καλλιθέα
kallithea@aprolipsis.gr
Δευτέρα - Παρασκευή: 06:00 - 21:30 Σάββατο: 07:00-15:00
Θεομήτορος 31/40 - Άλιμος Συν.Δαβάκη -37- Καλλιθέα
Widget Image
ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ / ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ

Blog

Η έννοια της πρόληψης

Η πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές και γι’ αυτό δεν πρέπει να την αμελούμε.

Δεν είναι μόνο το ετήσιο check-up μας, αλλά και η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής που αυξάνει το προσδόκιμο και μας χαρίζει ευεξία. Συναντήσαμε την ιατρό Βικτωρία Θεοδωροπούλου-Κουτσοδόντη στο Βιοπαθολογικό – Μικροβιολογικό Ιατρείο «Α-Πρόληψις» στη λεωφόρο Θεομήτορος 31 και της ζητήσαμε να μας μιλήσει για την πρόληψη και τους λόγους που δεν πρέπει να αναβάλλουμε/αμελούμε το ετήσιο check-up.

Ποιά είναι η σημασία της πρόληψης;

Η πρόληψη σώζει ζωές και εξαρτάται κυρίως από εμάς τους ίδιους. Αν μάθουμε να ζούμε υγιεινά, δηλαδή σε αντιστοιχία με τις ανάγκες του οργανισμού μας και σε αρμονία με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον που μας περιβάλλει, διαφυλάττουμε την καλή μας υγεία και αυξάνουμε τη διάρκεια της ζωής. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που ευθύνονται για το 50% των θανάτων στην χώρα μας και οι καρκίνοι που ευθύνονται περίπου για το 23%, μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό, τροποποιώντας κάποιες καθημερινές συνήθειες που τα προκαλούν, κυρίως το κάπνισμα, την κακή διατροφή, το στρες, την έλλειψη φυσικής άσκησης και προβαίνοντας στην έγκαιρη διάγνωσή τους με τη διενέργεια των ενδεδειγμένων διαγνωστικών εξετάσεων τη σωστή στιγμή.

Είναι ανεπτυγμένη η έννοια της πρόληψης στην Ελλάδα;

Δεν έχει την αποδοχή που θα έπρεπε και έχει ταυτιστεί στη συνείδηση των περισσοτέρων μόνο με τις ετήσιες διαγνωστικές εξετάσεις, το γνωστό check-up. Ο διαγνωστικός έλεγχος είναι απαραίτητος και πρέπει να γίνεται προγραμματισμένα και σύμφωνα με το προφίλ υγείας του κάθε ατόμου.

Είναι σημαντικό όμως να καταλάβουμε οτι αποτελεί μόνο το ένα κομμάτι της πρόληψης, τη δευτερογενή πρόληψη. Η πρωτογενής, που αφορά την καταπολέμηση και αποφυγή των κινδύνων που απειλούν την υγεία μας, αν και πάρα πολύ σημαντική, σπανίως εφαρμόζεται αφού οι ρυθμοί της ζωής μας δεν το επιτρέπουν και έτσι έχουμε αναπτύξει ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές, στρές ,καθιστική ζωή κ.α.
Βέβαια, η υιοθέτηση υγιών στάσεων και συμπεριφορών, πολλές φορές δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί συστηματική προσπάθεια και συχνά βοήθεια από ειδικούς επιστήμονες. Πρέπει λοιπόν να αναπτύξουμε συνείδηση υγείας που θα μας οδηγήσει  στην καταπολέμηση ανθυγιεινών συμπεριφορών και στην υιοθέτηση συνηθειών που προστατεύουν και προάγουν την υγεία.
Και σχετικά με τη δευτερογενή πρόληψη;
Σε ό,τι αφορά τη δευτερογενή πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση, με τη διενέργεια ειδικών διαγνωστικών εξετάσεων για τη διαπίστωση της νόσου πριν εμφανιστούν κλινικά συμπτώματα, παρέχει τη δυνατότητα για άμεση και αποτελεσματική θεραπεία ορισμένων συχνών μορφών καρκίνου, όπως του τραχήλου της μήτρας και του μαστού στις γυναίκες, του προστάτη στους άνδρες, του παχέος εντέρου και στα δύο φύλα. Επίσης, επιτυγχάνεται η καλύτερη αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία και ο σακχαρώδης διαβήτης, που αποτελούν ταυτόχρονα και σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την πρόκληση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το check-up, για να είναι αποτελεσματικό, πρέπει να γίνεται με προγραμματισμό και επιλογή των εξετάσεων, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το οικογενειακό και ατομικό ιατρικό ιστορικό. Δηλαδή, ανάλογα με το προφίλ υγείας του καθένα πρέπει να διενεργείται η σωστή εξέταση στη σωστή στιγμή.

 

Η ιατρός Βικτωρία Θεοδωροπούλου – Κουτσοδόντη,  γεννήθηκε στην Πάτρα και ολοκλήρωσε τις Ιατρικές σπουδές  το 2006. Η άσκηση της ειδικότητας της έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας στο Αιματολογικό, στο Βιοχημικό και στο Μικροβιολογικό τμήμα. Συνέχισε στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στο τμήμα της Παθολογίας και Ανοσολογίας. 

Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Μικροβιολογίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Βιοπαθολόγων. Από το 2015 διατηρεί το Ιδιωτικό Κέντρο Ιατρικής διαγνωστικής Βιοπαθολογίας – Μικροβιολογίας «Α-Πρόληψις» στον Άλιμο, στην οδό Θεομήτορος 31 (210 9811880). Το Ιατρείο διαθέτει εξειδικευμένο τμήμα Παιδικής Αιμοληψίας.