210.95.11.000 - Καλλιθέα
kallithea@aprolipsis.gr
Δευτέρα - Παρασκευή: 06:00 - 21:30 Σάββατο: 07:00-15:00
Θεομήτορος 31/40 - Άλιμος Συν.Δαβάκη -37- Καλλιθέα
Widget Image
ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ / ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ

Blog

Η άσκηση ”ασπίδα” για 13 είδη καρκίνου

Σε νέα επισκόπηση φάνηκε πως υψηλότερο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας συνδέεται με 7% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

Η άσκηση μπορεί ενδεχομένως να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης αρκετών ειδών καρκίνου, αναφέρει μεγάλη επισκόπηση.

Η άσκηση, ακόμα και για 2 ώρες την εβδομάδα, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό, στον πνεύμονα και στο παχύ έντερο, δήλωσαν ερευνητές που εστίασαν σε 1,4 εκατομμύρια ενήλικες.

Ο ερευνητής Steven Moore, του U.S. National Cancer Institute δήλωσε ότι ο κίνδυνος καρκίνου φαίνεται να συνεχίζει να μειώνεται σε ευθυγράμμιση με την αύξηση της άσκησης, χωρίς εμφανή οροφή. Όσο περισσότερη άσκηση κάνουμε τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος, πρόσθεσε. Καθώς ασκούνταν περισσότερο οι συμμετέχοντες, ο κίνδυνος συνέχιζε να μειώνεται.

Η έρευνα ανακάλυψε σχέση η οποία δεν αποδείχτηκε ότι είναι αιτιατή.

Σε αυτήν, η τακτική άσκηση συνδεόταν με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης 13 ειδών καρκίνου. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν η λευχαιμία, το μυέλωμα και ο καρκίνος του οισοφάγου, του ήπατος, των νεφρών, του στομάχου, του ενδομητρίου, της ουροδόχου κύστης, του ορθού και της κεφάλης και τραχήλου.

Οι ερευνητές εστίασαν στη φυσική δραστηριότητα εκτός εργασίας ή σπιτιού. Τα στοιχεία προήλθαν από 12 έρευνες και αφορούσαν 1,4 εκατομμύρια ενήλικες, 19 έως 98 ετών. Στη συνέχεια, εξέτασαν αν η δραστηριότητα όπως ανεφέρθη από τους συμμετέχοντες επηρέαζε τον κίνδυνο 26 ειδών καρκίνου.

Η άσκηση συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο για τα μισά είδη καρκίνους που ερευνήθηκαν και αυτή παρέμενε σημαντική για σχεδόν όλους, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η παχυσαρκία και το ιστορικό καπνίσματος.

Γενικά, υψηλότερο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας συνδεόταν με 7% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου.
Το εύρος του μειωμένου κινδύνου κυμαινόταν από 42% για τον καρκίνο του οισοφάγου, στο 10% για τον καρκίνο στο μαστό. Για το παχύ έντερο και τον πνεύμονα, ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 16% και 26% αντίστοιχα.Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η άσκηση μπορεί ενδεχομένως να μπορεί να παίξει ρόλο στις προσπάθειες πρόληψης του καρκίνου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού JAMA Internal Medicine.