210.95.11.000 - Καλλιθέα
kallithea@aprolipsis.gr
Δευτέρα - Παρασκευή: 06:00 - 21:30 Σάββατο: 07:00-15:00
Θεομήτορος 31/40 - Άλιμος Συν.Δαβάκη -37- Καλλιθέα
Widget Image
ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ / ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ

Blog

Ο καλός βραδινός ύπνος προστατεύει από κρυολογήματα και λοιμώξεις

 

'Ανθρωποι που κοιμούνται 5 ή λιγότερες ώρες κατά μέσον όρο έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για κρυολογήματα ή άλλες λοιμώξεις σε σύγκριση με ανθρώπους που κοιμούνται 7 ή 8 ώρες κατά μέσον όρο, αναφέρει νέα έρευνα.

Επιστήμονες αναφέρουν σε νέα έρευνα ότι ο καλός βραδινός ύπνος μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει από κρυολογήματα και άλλες λοιμώξεις.

Οι πιθανότητες κάποιος που κοιμόταν 5 ή λιγότερες ώρες το βράδυ να έχει νοσήσει από κρυολόγημα τον προηγούμενο μήνα ήταν 28% υψηλότερες σε σχέση με ανθρώπους που τακτικά κοιμόνταν περισσότερο, ανέφερε η έρευνα.

Για άλλες λοιμώξεις όσοι κοιμόνταν λίγο είχαν περισσότερες από 80% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υποστεί λοίμωξη τον προηγούμενο μήνα σε σύγκριση με όσους κοιμόνταν 7 ή 8 ώρες.

Ο Aric Prather, του University of California, στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι άνθρωποι που κοιμούνται 5 ή λιγότερες ώρες κατά μέσον όρο έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για κρυολογήματα ή άλλες λοιμώξεις σε σύγκριση με ανθρώπους που κοιμούνται 7 ή 8 ώρες κατά μέσον όρο.

Στην έρευνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι άνθρωποι με διαταραχές ύπνου ή όσοι κάποτε ενημέρωσαν τον γιατρό τους ότι δυσκολεύονται να κοιμηθούν είχαν περίπου 30% περισσότερες πιθανότητες να έχουν εμφανίσει κρυολόγημα τον προηγούμενο μήνα.

Οι πιθανότητες λοίμωξης τον προηγούμενο μήνα για ανθρώπους με διαταραχές ύπνου ήταν τουλάχιστον υπερδιπλάσιες, αναφέρει η έρευνα.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί η έλλειψη του ύπνου βοηθά στην αύξηση της ευαισθησίας στις λοιμώξεις. Ωστόσο, ο Prather δήλωσε ότι είναι γνωστό πως τα κύτταρα Τ δεν εργάζονται τόσο καλά όταν κάποιος έχει έλλειψη ύπνου.
Η νέα έρευνα δεν σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αποδεικνύει αιτιατή σχέση.

Ο Prather χρησιμοποίησε στοιχεία από τις έρευνες U.S. National Health and Nutrition Examination surveys (NHANES) από το 2005 έως το 2012. Εξέτασε στοιχεία σχεδόν 23.000 αντρών και γυναικών μέσης ηλικίας 46 ετών. Οι εθελοντές ανέφεραν τη διάρκεια ύπνου, αν εμφάνιζαν διαταραχές ύπνου και αν είχαν εμφανίσει κρυολόγημα ή άλλη λοίμωξη όπως γρίπη, πνευμονία ή ωτίτιδα τον προηγούμενο μήνα

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.