210.95.11.000 - Καλλιθέα
kallithea@aprolipsis.gr
Δευτέρα - Παρασκευή: 06:00 - 21:30 Σάββατο: 07:00-15:00
Θεομήτορος 31/40 - Άλιμος Συν.Δαβάκη -37- Καλλιθέα
Widget Image
ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ / ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ

Blog

Συμβουλές για την χοληστερίνη από το “Α-Πρόληψις”

Συμβουλές για την χοληστερίνη από το “Α-Πρόληψις”

Μιας που πλησιάζουν οι γιορτές και το ένα τραπέζι θα διαδέχεται το άλλο και τα κάθε λογής παραδοσιακά γλύκα θα μας προκαλούν να τα δοκιμάσουμε, μάλλον είναι χρήσιμο να ξέρουμε που «βαδίζουμε» και που οδηγούμε τους αιματολογικούς δείκτες μας για να μην παραπονιόμαστε μεθεορτίως.
Συναντήσαμε την γιατρό κυρία Βικτωρία Θεοδωροπούλου-Κουτσοδόντη στο Βιο-παθολογικό – Μικροβιολογικό Ιατρείο « Α-Πρόληψις» στην οδό Θεομήτορος 31 και της ζητήσαμε να μας δώσει ορισμένες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με την χοληστερίνη.

Τι είναι χοληστερίνη;

Η χοληστερίνη είναι μια οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των λιπιδίων και είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Πιο αναλυτικά ,είναι βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και είναι απαραίτητη για να ρυθμιστεί σωστά η διαπερατότητα της μεμβράνης. Επιπρόσθετα , είναι δομικό συστατικό αρκετών ορμονών , στην παραγωγή της βιταμίνης D,  και στην παραγωγή χολικών οξέων.

Πότε βλάπτει;

Παρόλο που η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, υψηλά επίπεδά της στο αίμα συνδέονται με βλάβες των αγγείων και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Μερικές φορές, ο οργανισμός μας παράγει περισσότερη χοληστερίνη από όση χρειάζεται, και αυτή η περίσσεια κυκλοφορεί στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν θρόμβωση των αιμοφόρων αγγείων και να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο οργανισμός μας μπορεί να παράγει πολλή χοληστερίνη όταν τρώμε πολλά κορεσμένα λίπη – το είδος του λίπους που βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Εκτός από τη χοληστερίνη που παράγεται στο ήπαρ, ένα μικρό ποσοστό της χοληστερίνης που υπάρχει στον οργανισμό μας προέρχεται από τα τρόφιμα που τρώμε. Μόνο ζωικές τροφές, όπως το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν χοληστερίνη. Φυτικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά δεν περιέχουν χοληστερίνη. Το 75% της χοληστερίνης παράγεται στον οργανισμό μας, κυρίως στο ήπαρ και το 25% προσλαμβάνεται με τις τροφές.

Ποια είδη χοληστερίνης υπάρχουν;

Η χοληστερίνη υπάρχει στο αίμα σε σύμπλοκα, τις λιποπρωτεΐνες. Υπάρχουν διάφορα είδη χοληστερίνης, που δεν είναι όλα επιβλαβή. Τα βασικά είναι:
 • Η LDL χοληστερίνη, που είναι βλαβερή, μεταφέρει τη χοληστερίνη από το ήπαρ στα κύτταρα. Όταν είναι αυξημένη είναι πιθανό να προκαλέσει απόφραξη των αγγείων, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις
 • Η HDL χοληστερίνη είναι ωφέλιμη, αφού απομακρύνει την LDL χοληστερίνη από τα τοιχώματα των αγγείων και τη μεταφέρει στο συκώτι από όπου αποβάλλεται με τη χολή. Έτσι, ελαττώνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Άτομα με υψηλά επίπεδα HDL χοληστερίνης έχουν χαμηλό κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Φυσιολογικές τιμές χοληστερίνης

Φυσιολογικές τιμές χοληστερίνης σε ενήλικες
Ολική χοληστερίνη LDL-χοληστερίνη HDL-χοληστερίνη
<200 Επιθυμητή <100 Ιδανική >=60 Επιθυμητή
200-239 Οριακά υψηλή 100-129 Σχεδόν φυσιολογική <40 Χαμηλή
>=240 Υψηλή 130-159 Οριακά υψηλή
160-189 Υψηλή
>=190 Πολύ υψηλή

Φυσιολογικές τιμές χοληστερίνης σε παιδιά
Ολική χοληστερίνη LDL-χοληστερίνη HDL-χοληστερίνη
<170 Επιθυμητή <110 Επιθυμητή >40 Επιθυμητή
170-200 Οριακά υψηλή 110-130 Οριακά υψηλή
>200 Υψηλή >130 Υψηλή <35 Χαμηλή

Παράγοντες που ανεβάζουν τη χοληστερίνη

Παχυσαρκία, κακή διατροφή, αλκόολ, κάπνισμα, έλλειψη γυμναστικής, κληρονομικότητα

Διατροφή

Αν και αρμόδιοι για το θέμα της διατροφής είναι οι διαιτολόγοι, μερικές γενικές κατευθύνσεις είναι οι εξής:
Τι να τρώτε
 • Φρούτα και λαχανικά,
 • Όσπρια,
 • Ξηροί καρποί,
 • Δημητριακά ολικής αλέσεως,
 • Μαύρο ψωμί,
 • Ζυμαρικά ολικής αλέσεως,
 • Ελαιόλαδο,
 • Πουλερικά (κοτόπουλο ή/και γαλοπούλα),
 • Ψάρια
 • Λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά

Τι να αποφεύγετε

 • Κόκκινα κρέατα
 • Τηγανητά
 • Πρόχειρα φαγητά
 • Γλυκά
 • Αυγά
 • Σοκολάτες
Ευχαριστήσαμε την γιατρό για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσε και δώσαμε στον εαυτό μας υπόσχεση ότι αυτές τις γιορτές θα προσπαθήσουμε να τηρήσουμε τουλάχιστον λίγα, από αυτά που μας συνέστησε.Εξάλλου, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι « Παν μέτρον άριστον».
H κα. Βικτωρία Θεοδωροπούλου – Κουτσοδόντη,  γεννήθηκε στην Πάτρα και ολοκλήρωσε τις Ιατρικές σπουδές  το 2006. Η άσκηση της ειδικότητας της έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας στο Αιματολογικό,στο Βιοχημικό και στο Μικροβιολογικό τμήμα. Συνέχισε στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στην τμήμα της Παθολογίας και Ανοσολογίας.
Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Μικροβιολογίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Βιοπαθολόγων. Από το 2015 διατηρεί το Ιδιωτικό Κέντρο Ιατρικής διαγνωστικής Βιοπαθολογίας – Μικροβιολογίας «Α-Πρόληψις» στον Άλιμο, στην οδό Θεομήτορος 31. Το Ιατρείο διαθέτει εξειδικευμένο τμήμα Παιδικής Αιμοληψίας.


Source: http://www.alimosonline.gr