210.95.11.000 - Καλλιθέα
kallithea@aprolipsis.gr
Δευτέρα - Παρασκευή: 06:00 - 21:30 Σάββατο: 07:00-15:00
Θεομήτορος 31/40 - Άλιμος Συν.Δαβάκη -37- Καλλιθέα
Widget Image
ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ / ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ

Blog

Μια μόνο σταγόνα αίματος δεν επαρκεί για αξιόπιστα αποτελέσματα

 

Μια μελέτη στις ΗΠΑ καθορίζει: οι εξετάσεις αίματος με παρακέντηση δακτύλου διαφέρουν πολύ από τη μία σταγόνα στην άλλη.

Τα αποτελέσματα που λαμβάνονται με τις δοκιμές παρακέντησης δακτύλου μπορεί να ποικίλουν από σταγονίδιο σε σταγονίδιο αίματος. Αμερικανοί ερευνητές επισημαίνουν αυτό το γεγονός σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην έκδοση «American Journal of Clinical Pathology» (Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Παθολογίας). Έξι έως εννέα σταγόνες απαιτούνται για την επίτευξη συνεπών αποτελεσμάτων.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Rice στο Χιούστον (Τέξας) παρατήρησαν τις ασυνέπειες ως αποτέλεσμα μεγάλων διακυμάνσεων στις συγκριτικές δοκιμές στο εργαστήριο. Για να διερευνηθεί εάν αυτό προκλήθηκε από μια πραγματική διακύμανση σε κάθε μεμονωμένη σταγόνα αίματος, άντλησαν έξι διαδοχικές σταγόνες 20-μικρολίτρων αίματος από 11 εθελοντές. Επιπλέον, για να προσδιορίσουν το κατά πόσο το μέγεθος των σταγονιδίων μπορεί επίσης να επηρεάσει τα αποτελέσματα, άντλησαν 10 διαδοχικές σταγόνες δέκα μικρολίτρων από επτά επιπλέον δότες.

Κάθε σταγόνα 20-μικρολίτρων αναλύθηκε με νοσοκομειακού τύπου αναλυτή αίματος για τη συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης, το συνολικό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων, τον αριθμό αιμοπεταλίων και το τριμερές διαφορικό των λευκών αιμοσφαιρίων. Τα σταγονίδια των 10-μικρολίτρων εξετάστηκαν για την αιμοσφαιρίνη χρησιμοποιώντας ένα πολύ γνωστό αναλυτή αίματος πεδίου φροντίδας.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι οι παράμετροι κυμαίνονταν σημαντικά μεταξύ των σταγονιδίων, ακόμη και αν αντλήθηκαν διαδοχικά. Σε ορισμένους δότες, η συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης κυμάνθηκε από το ένα σταγονίδιο στο άλλο κατά περισσότερο από δύο γραμμάρια ανά δέκατο λίτρου, τόνισε η συγγραφέας της μελέτης Meaghan Bond.

Από το μέσο όρο των αποτελεσμάτων των διαδοχικά αντλημένων σταγονιδίων, ήταν δυνατόν να επιτευχθούν τα ίδια αποτελέσματα με αυτά των φλεβικών εξετάσεων, ανέφερε η έκθεση. Έξι έως εννέα σταγόνες αίματος απαιτήθηκαν για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα. «Οι εξετάσεις αίματος με παρακέντηση δακτύλου μπορεί να είναι ακριβείς και αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, ειδικά στο πεδίο φροντίδας και σε περιβάλλοντα με λίγους πόρους» είπε η Bond. Ωστόσο, κάποιος πρέπει να φροντίσει να διαχειρίζεται τις εξετάσεις με τρόπο που να παράγει αξιόπιστα και ακριβή αποτελέσματα