210.95.11.000 - Καλλιθέα
kallithea@aprolipsis.gr
Δευτέρα - Παρασκευή: 06:00 - 21:30 Σάββατο: 07:00-15:00
Θεομήτορος 31/40 - Άλιμος Συν.Δαβάκη -37- Καλλιθέα
Widget Image
ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ / ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ

Blog

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΠΟΧΙΚΗΣ Η ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ

  1. Συμπτώματα Εποχικής ή Νέας Γρίπης;

Όταν ξυπνάτε και φτερνίζεστε, βήχετε και έχετε το αίσθημα πόνου, πυρετού και ότι δεν μπορείτε να κουνήσετε ούτε ένα μυ, πώς ξέρετε εάν έχετε συμπτώματα απλής ίωσης του αναπνευστικού («κρυολόγημα») ή τη γρίπη; Και αν είναι γρίπη, μπορεί να είναι η νέα γρίπη Η1Ν1; Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ των συμπτωμάτων της νέας γρίπης και της εποχικής, που περνάμε κάθε χρόνο. Η εποχική είναι πιο ήπια και μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα για μερικές μέρες, τα συμπτώματα όμως της γρίπης Η1Ν1 μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε πολύ άρρωστοι για μέρες έως μερικές εβδομάδες. Η γρίπη – είτε είναι ο ιός της εποχικής γρίπης είτε της γρίπης Η1Ν1 – μπορεί να εμφανίσει επιπλοκές, όπως πνευμονία και να σας οδηγήσει στο νοσοκομείο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κοινής γρίπης;

Η κοινή γρίπη αρχίζει συνήθως  με πονόλαιμο, ο οποίος υποχωρεί μετά από μια-δύο μέρες.  Ακολουθούν τα ρινικά συμπτώματα (συνάχι, φτερνίσματα, μπούκωμα) με βήχα κατά την τέταρτη με πέμπτη μέρα. Ο πυρετός είναι σπάνιος στους ενήλικες, όμως πιθανό να εμφανιστεί αλλά δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός. Τα παιδιά έχουν πυρετό πιο συχνά με την εποχική γρίπη. Διαφορετικοί ιοί προκαλούν τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της κοινής εποχικής ίωσης, που διαρκούν περίπου μια εβδομάδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης Η1Ν1;

Τα συμπτώματα της νέας γρίπης είναι παρεμφερή, αλλά εμφανίζονται πιο απότομα και περιλαμβάνουν: πονόλαιμο, μπούκωμα στη μύτη, πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κακουχία και βήχα. Δυνατόν να προκληθεί εμετός και διάρροια.

Τα περισσότερα συμπτώματα της κοινής γρίπης βελτιώνονται σταδιακά μέσα σε 2-5 ημέρες, χωρίς να αποκλείεται να αισθανόσαστε εξασθενημένος για μια εβδομάδα ή περισσότερο. Κύρια επιπλοκή της γρίπης είναι η πνευμονία, ιδιαίτερα σε παιδιά,  ηλικιωμένους ή σε άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες ή  καρδιακά προβλήματα. Εάν παρατηρήσετε δυσκολία στην αναπνοή, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας. Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της πνευμονίας είναι ο πυρετός, ο οποίος επανέρχεται αφού έχει πέσει για μια δυο μέρες.

Πως μεταδίδεται ο ιός της γρίπης Η1Ν1

Όπως ακριβώς και με τους εποχικούς ιούς, ο ιός της γρίπης Η1Ν1 εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του βλεννογόνου της μύτης, των οφθαλμών και του στόματος. Κάθε φορά που αγγίζετε μια από αυτές τις περιοχές, είναι δυνατόν να μολυνθείτε με καποιο ιό, γεγονός το οποίο καθιστά επιτακτική την ανάγκη  να απολυμαίνετε τα χέρια σας με συχνό πλύσιμο.

Είναι συμπτώματα εποχική ή νέας γρίπης;

Είτε πρόκειται εποχική γρίπη είτε για την νέα γρίπη, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πανομοιότυπα (μπούκωμα στη μύτη, βήχας, πόνοι και γενική αδιαθεσία-κακουχία;). Όμως η κοινή γρίπη σπάνια προκαλεί πυρετό πάνω από 38,5oC. Με την νέα γρίπη   είναι πιο πιθανό να έχετε πυρετό από την αρχή και να αισθανόσαστε πολύ άσχημα. Επίσης οι  μυϊκοί πόνοι είναι πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε αμέσως επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Στους ενηλίκους επικίνδυνα συμπτώματα είναι:

-Έντονος πόνος στο στήθος

-Έντονος πονοκέφαλος

-Δύσπνοια

-Ζάλη

-Σύγχυση

-Επίμονος εμετός

 

Στα παιδιά επικίνδυνα συμπτώματα είναι:

-Δυσκολία στην αναπνοή ή γρήγορη αναπνοή

-Μελάνιασμα στο δέρμα

-Ελαττωμένη πρόσληψη υγρών

-Υπνηλία και δυσκολία στη συνεργασία (μη φυσιολογικές αντιδράσεις;)

-Υπερβολική ευερεθιστότητα ή εξάντληση

-Συμπτώματα που ενώ βελτιώνονταν ξαφνικά χειροτέρευσαν

-Πυρετός με εξάνθημα

-Μπορώ να προλάβω τη γρίπη;

 

Με απλές κινήσεις μπορούν να προστατεύσουν από τη μόλυνση με τον ιό. Αυτές περιλαμβάνουν:

– Πολύ καλό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχα απολυμαντικά ή με σαπούνι και νερό,

– Αποφυγή αγγίγματος των ματιών, της μύτης και του στόματος,

– Εφαρμογή μάσκας ειδικά όταν κάποιος βρίσκεται σε επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης.

– Εάν κάποιος έχει νοσήσει, συνίσταται κατ΄οίκον περιορισμός για τουλάχιστον 24 ώρες μετά το πέρας των συμπτωμάτων.

– Εποχιακός εμβολιασμός.( ιδιαίτερα αν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες)

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση της γρίπης τύπου Α γίνεται με λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος με βαμβακοφόρο στυλεό. Η μέθοδος είναι απλή, ανώδυνη και δίνει γρήγορα αποτελέσματα. Επίσης μπορεί να γίνει ανίχνευση του ιού με τη μέθοδο PCR. Η εξέταση γίνεται με απλή αιμοληψία και έχει ευαισθησία 99 %.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι τα αντι-ιικά φάρμακα οσελταμιβίρη (Τamiflu) και ζαναμιβίρη (Relenza)- τα οποία έχουν αποθηκεύσει τα περισσότερα κράτη μεταξύ των οποίων και το δικό μας για το ενδεχόμενο πανδημίας γρίπης- είναι αποτελεσματικά. Σημειώνεται ότι δεν είναι απαράιτητη η χρησιμοποίησή τους, παρά μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις και πάντα μετά από σύσταση του θεράποντος ιατρού.