210.95.11.000 - Καλλιθέα
kallithea@aprolipsis.gr
Δευτέρα - Παρασκευή: 06:00 - 21:30 Σάββατο: 07:00-15:00
Θεομήτορος 31/40 - Άλιμος Συν.Δαβάκη -37- Καλλιθέα
Widget Image
ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ / ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ

Blog

ΚΕΝΤΡΟ ΛΗΨΗΣ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ “Α-ΠΡΟΛΗΨΙΣ”

     Το   διαγνωστικό κέντρο  «Α-ΠΡΟΛΗΨΙΣ» πάντα προσανατολισμένο στη αξία της ανθρώπινης ζωής  και θέλοντας  να συνεχίσει να συνεισφέρει τα μέγιστα δυνατά στο τομέα της υγείας, είναι στην  πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη συνεργασία του με τον μη  κερδοσκοπικό οργανισμό «Όραμα Ελπίδας-Τράπεζα Εθελοντών δοτών μυελού των οστών».

   

 Ο Σύλλογος «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 2012. Αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα προσφοράς ιατρικής, ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» προς τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και τις οικογένειές τους.Πρωταρχικός στόχος του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι η λειτουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών για να καλύψει τις ανάγκες ασθενών, παιδιών και ενηλίκων, που χρειάζονται μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στεγάζεται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».

Το   διαγνωστικό κέντρο  «Α-ΠΡΟΛΗΨΙΣ» θέλοντας να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες  του Συλλόγου «ΌΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» για την εξεύρεση εθελοντών δοτών μυελού των οστών και να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε μία συμμετοχική και εθελοντική  δράση, δημιούργησε το Κέντρο Λήψης Δειγμάτων Μυελού των Οστών« Α-ΠΡΟΛΗΨΙΣ» Αλίμου/Αγ.Δημητρίου.

Στόχος του «Α-ΠΡΟΛΗΨΙΣ» είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, σε παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από σοβαρά αιματολογικά, νεoπλασματικά και γενετικά νοσήματα με τελικό στόχο την ανεύρεση νέων δοτών-εθελοντών. Στη χώρα μας, έχουν καταγραφεί περίπου 15.000 εθελοντές. Ο μικρός αυτός αριθμός εθελοντών δοτών δεν επαρκεί για την ανεύρεση συμβατών δοτών σε Έλληνες ασθενείς. Λόγω της έλλειψης Ελλήνων εθελοντών δοτών, η πλειοψηφία των μοσχευμάτων προέρχεται από χώρες του εξωτερικού. Ωστόσο, η καταγωγή του δότη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, αφού, όπως δείχνουν οι μελέτες, αυξάνει τις πιθανότητες συμβατότητας.

       Η  Επιστημονική Διευθύντρια του Διαγνωστικού κέντρου  κ.Θεοδωροπούλου μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Αυτή η συνεργασία με το Όραμα Ελπίδας ,μας έδωσε την ευκαιρία να συνεισφέρουμε και εμείς σαν «Α-ΠΡΟΛΗΨΙΣ», σε ένα πολύ σημαντικό έργο που έχει ξεκινήσει το Όραμα Έλπίδας και  η κ.Βαρδυνογιάννη. Η εύρεση νέων εθελοντών-δοτών είναι το σημείο κλειδί καθώς ένα μεγάλο ποσοστό  των ασθενών δεν μπορεί να βρει τον κατάλληλο δότη. Σε αυτό το σημείο θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε , με το να κινητοποιήσουμε όσους περισσότερους συνανθρώπους μας μπορούμε για την επιτυχία του εγχειρήματος. Στο διαγνωστικό μας κέντρο θα γίνεται και η λήψη δειγμάτων  στοματικού επιχρίσματος από τους νέους εθελοντές δότες, για να τυποποιηθεί αργότερα ο ιστικός τύπος του. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να πραγματοποιήσει οποιοσδήποτε  βρίσκεται σε καλή κατάσταση υγείας και είναι μεταξύ 18-45.Το «Α-ΠΡΟΛΗΨΗΣ» ταυτίζεται με την ευαισθητοποίηση του οργανισμού Όραμα Ελπίδας. Καθένας από εμάς μπορεί να γίνει εθελοντής δότης και να σώσει μια ανθρώπινη ζωή. Στο «Α-ΠΡΟΛΗΨΙΣ» θα παρέχουμε πλήρης ενημέρωση σχετικά με όλη την διαδικασία και θα προσπαθήσουμε μέσα από ενέργειες του κέντρου μας  να βοηθήσουμε όσο μπορούμε αποτελεσματικότερα στο έργο που έχει ήδη ξεκινήσει οργανισμός «Όραμα Ελπίδας……

Να βοηθήσουμε ώστε το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο μας, να γίνει ζωή!!!!

Πιο κάτω παραθέτουμε κάποιες απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα.

1)Ποιοι άνθρωποι μας έχουν ανάγκη;

Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων αποτελεί κυριολεκτικά «θεραπεία σωτηρίας» για ασθένειες οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλο τρόπο. Τέτοιες είναι διάφοροι τύποι λευχαιμιών, λεμφωμάτων, η απλαστική αναιμία, κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες, μεταβολικά νοσήματα, μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία κ.α.

2)Γιατί να γίνω εθελοντής δότης μυελού των οστών;

Γενικότερα, υπάρχει η πεποίθηση ότι μόνο οι κοντινοί συγγενείς μπορεί να είναι συμβατοί. Κι όμως, μόνο το 30% των ανθρώπων βρίσκουν συμβατό δείγμα μυελού των οστών από κάποιο συγγενή. Η συμβατότητα δύο ανθρώπων είναι δύσκολη και σπάνια, γι΄ αυτό είναι πολύτιμη.

3)Ποια είναι η διαδικασία λήψης δειγμάτων;

Στις μέρες μας, η διαδικασία λήψης δείγματος είναι ολιγόλεπτη και εντελώς ανώδυνη.

  • Συμπληρώνεις την αίτησή σου
  • Δίνεις δείγμα από σίελο για να ταυτοποιηθεί ο ιστικός τύπος
  • Καταχωρείσαι ως εθελοντής δότης στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών

4)Μπορώ να γίνω κι εγώ εθελοντής δότης;

Ναι! Εάν είσαι 18 – 45 ετών, σε καλή κατάσταση υγείας, πρόθυμος να βοηθήσεις οποιονδήποτε ασθενή έχει ανάγκη μεταμόσχευση μυελού των οστών, μπορείς να σώσεις τη ζωή ενός συνανθρώπου μας. Ακόμη και οι έγκυες γυναίκες μπορούν να γίνουν εθελόντριες δότριες χωρίς κανέναν απολύτως κίνδυνο για τις ίδιες και το μωρό τους.

5)Αν βρεθώ συμβατός δότης, τι γίνεται;

Αν βρεθείς συμβατός δότης με ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση, θα κληθείς για δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων. Στις μέρες μας, η συλλογή των πολύτιμων αυτών κυττάρων γίνεται  από το περιφερικό αίμα. Κάποιες φορές, κυρίως όταν πρόκειται για μεταμόσχευση σε παιδιά, ίσως χρειαστεί παρακέντηση. Και στις δύο περιπτώσεις ο δότης είναι απόλυτα ασφαλής και δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο.

Με εκτίμηση,