210.95.11.000 - Καλλιθέα
kallithea@aprolipsis.gr
Δευτέρα - Παρασκευή: 06:00 - 21:30 Σάββατο: 07:00-15:00
Θεομήτορος 31/40 - Άλιμος Συν.Δαβάκη -37- Καλλιθέα
Widget Image
ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ / ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ

Blog

Tα παχύσαρκα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν πρώτα σημεία καρδιακής νόσου

Το 40 τοις εκατό των παχύσαρκων παιδιών διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου, λέει η μελέτη.

Τα παχύσαρκα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν ήδη τα πρώτα σημεία καρδιακής νόσου Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μελέτης των ΗΠΑ που παρουσιάστηκε στις «Επιστημονικές Συνεδρίες» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Ορλάντο (Φλόριντα).

Ερευνητές από το Σύστημα Υγείας Geisinger στο Ντάνβιλ (Πενσυλβάνια) και διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ συνέκριναν τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας (MRI) 20 παχύσαρκων παιδιών και εφήβων με εκείνα 20 συνομηλίκων τους. Τα ευρήματα έδειξαν ότι το 40 τοις εκατό των παχύσαρκων παιδιών είχαν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βασική αιτία είναι ο παχύτερος καρδιακός μυς που μπορεί να μειώσει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί. Μαγνητικές τομογραφίες αποκάλυψαν καρδιακή βλάβη, αν και δεν είχαν ακόμη εντοπιστεί συμπτώματα. Επιπλέον, ορισμένα από τα παχύσαρκα παιδιά υπέφεραν από άσθμα, υψηλή αρτηριακή πίεση και κατάθλιψη.

Η συγγραφέας της μελέτης Linyuan Jing είπε ότι είναι «ανησυχητικό» ότι τα παιδιά ηλικίας ακόμη και οκτώ ετών παρουσιάζουν αλλαγές στην καρδιά τους. Ελπίζει οι επιπτώσεις να μπορεί να είναι αναστρέψιμες, αλλά είναι πιθανό ότι θα μπορούσε να υπάρχει μόνιμη βλάβη. Προειδοποίησε για σοβαρές νόσους στην ενήλικη ζωή τους και χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής. Προέτρεψε τους γονείς να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτό τον κίνδυνο και να βοηθήσουν τα παιδιά να ζουν με πιο υγιεινό τρόπο.